Ultras Göteborg

Ultras Göteborg

Ultras Göteborg startades 2005 genom en sammanslagning av de 3 ultrasgrupperna Ultra Bulldogs, West Coast Angelz och Young Lions. Tack vare Ultra Bulldogs som startades 1997, har vi rötter i en av Sveriges äldsta ultrasgrupp.

Läktarkultur

Vår främsta funktion fyller vi på läktaren där vi har som mål att arrangera tifon till stora och viktiga matcher.
Vi tar även på oss huvudansvaret för att leda sången vilket vi gör med hjälp av våra eminenta capos och deras megafoner samt med hjälp av en ganska omstridd trumma. Vi som har varit med ett tag vet dock vilka problem klacken hade med takt och tempo innan trummans tid och det skall mycket till innan vi gör oss av med den. Vår främsta ambition är att prestera så bra som möjligt både sångmässigt men även visuellt matchen igenom – oavsett resultat. Vi tror på en dynamisk läktarkultur med högt i tak både vad gäller språkbruk och pyro. Vi anser att de säkerhetsrisker som idag förknippas med pyrotekniken är en direkt följd av pyroteknikförbudet. Vårt främsta vapen i den här kampen är att trotsa förbudet. Vår läktare – våra regler.

Den moderna fotbollen

Vi är aggressiva motståndare till det som har kommit att kallas för den moderna fotbollen med allt vad den innebär i form av höjda biljettpriser, ”all-seater”-arenor, hjärtlös drift av våra klubbar samt reklamhysteri där allt kan köpas och inget är heligt. Vi ser en trend där supportern blir mindre och mindre värd och hans intressen tillgodoses i allt lägre utsträckning eftersom han ändå alltid kommer att köpa årskort. Vi anser att fansen är klubben i större utsträckning än kostymklädda direktörer eller överbetalda spelare utan hjärta.
Vi lägger all vår tid och våra pengar på det vi brinner för samtidigt som ovan sagda mest strävar efter att sko sig.
När vi blir nekade att hänga upp våra flaggor över en reklamskylt så framgår det med all önskvärd tydlighet vad som värderas högst och det tycker vi är förkastligt.
Utomlands har det sedan länge passerat alla rimliga gränser med Redbulls köp av Austria Salzburg som värsta exempel. En klubb med 72 år av historia och tradition köptes upp, namn byttes till Red Bull Salzburg och färgerna som tidigare varit lila blev redbulls röda och blå.
Vi ser tendenserna även här i Sverige när tv-avtal skrivs om så att dom redan rika klubbarna får mer och Uefas regler ändras så att klubbar från mindre ligor som till exempel allsvenskan får svårare att kvalificera sig till dom europeiska cuperna. Pengarna behövs men får inte bli viktigare än fotbollen, på samma sätt som sponsorer behövs men dom får inte bli viktigare än supportrarna. Ultras Göteborg är även medlemmar i SFSU då vi anser att det är viktigt att vi supportrar har en stark gemensam plattform som vi arbetar från tillsammans, så att vi på allvar kan påverka Svensk fotbolls framtid.

Politik

Vi är en opolitisk grupp och håller alla ev. åsikter utanför fotbollen. Vi anser att alla blåvita supportrar är värda lika mycket respekt oavsett ålder, Ursprung, läggning,religion, kön eller åsikter. Vi hoppas på att bli bemötta med samma sätt av övriga på våran läktare för att hålla ”kamratandan” vid liv. Känner någon på våran läktare att vi på något sätt gått över gränsen vad gäller ovanstående punkter så får han gärna kontakta oss för att lösa problemet.

Hat och hets

Vi erkänner hatet, hetsen och rivaliteten som en naturlig och nödvändig del av fotbollen och läktarkulturen. Älskar man något riktigt djupt och innerligt så är det ganska naturligt att man tycker illa om dess motparter.
Att kolla på fotboll utan den här typen av känslor är som att äta en köttbit utan salt, visst kan det mätta men på ett ganska otillfredsställande sätt.

Hot och våld

Vi tar avstånd från hot och våld förutsatt att det inte brukas i självförsvar. Ultras Göteborg tar dock inte ansvar för enskilda medlemmars handlingar.

Beväpnade vakter

Vi oroas även djupt av den utveckling vi ser med beväpnade vakter inne på läktarsektionerna på landets arenor.
Gång efter annan har vi sett hur testosteronstinna väktare har förvärrat eller rentav initierat både mindre och större slagsmål inne på arenorna. Denna typ av läktarvåld var nästan utdött innan väktarbranschens intåg men är nu, tyvärr, åter på frammarsch.
Att sätta in beväpnade vakter mot sina egna supportrar är fullkomligt horribelt och oförenligt med allt som vi står för.

IFK Göteborg

Vi har alltid haft någon form av kontakt med IFK Göteborg och vi jobbar för att ha en sån bra relation med klubben som möjligt.
Tilläggas bör dessutom att vi är lojala främst till klubbemblemet och färgerna, inte till näringsidkarna på kamratgården.

Änglarna

Vi anser oss ha en god relation till Supporterklubben Änglarna och vi ser oss inte som konkurrenter till dem eftersom vi söker våra medlemmar bland det mer renodlade ”klackfolket” och bland människor som kanske redan sedan tidigare gått ur supporterklubben.
Vi delar dock inte deras åsikt att kritik mot IFK bör skötas slutet och bortom allmänhetens synfällt.
Tvärtom tror vi att öppenhet i känsliga och kontroversiella frågor kan bilda opinion och sätta press på både moderföreningen och förbundet.

Ultras Nürnberg

Vi har ett väl utvecklat samarbete med tyska Ultras Nürnberg och några gånger varje år reser vi till varandras matcher.

U 18

Vi har sedan slutet på 2008 startat en undergrupp till Ultras Göteborg som går under namnet U18 (under 18) Detta är en grupp som är till för dom som vill gå med Ultras Göteborg i framtiden men inte har åldern inne. Åldersgränsen är 15 till 18 år sen blir man automatiskt medlem i Ultras Göteborg. Det finns en del skillnader mellan att vara U18 och UG men detta blir man informerad om när man blir medlem.

Medlemskap

För tillfället så tar vi inte emot några nya ansökningar om att bli medlem.