Nyheter

10 minuters tystnad för en Positiv Läktarkultur

Svensk fotboll har problem. Den misshandlas av enskilda individers illdåd, svartmålas av opportunistisk media, bestraffas kollektivt av förbundet och åtstramas av populistiska politiker. Att media fördömer läktarvåld är positivt. Men en oproportionerlig uppmärksamhet i media i kombination med en helt ny inställning till när en match bör avbrytas slungar oss allt snabbare in i en utveckling vi inte kan stoppa. Vi får inte låta en orimlig medial exponering beskriva sällsynta läktarincidenter som om dessa vore ett präglande inslag i svensk fotboll.

Det är aldrig ok att kasta in en smällare på planen eller mot en funktionär och vi har alla ett ansvar för att skapa en kultur i vilken det är just oacceptabelt. Men ett inkastat föremål är inte tillräckligt för att rättfärdiga en medial rapportering, en politisk hetsjakt eller godtyckliga förbundsbeslut som samlat målar upp bilden av att svensk läktarkultur inte är fantastisk eller att läktarvåldet eskalerar!

Under omgång 24 & 25 (Malmö FF Hemma 11/9 och Örebro SK Borta 18/9) sluter vi upp i den nationellt omspännande manifestationen för Positiv läktarkultur. Denna läktarmanifestation väljer vi att delta i trots att vi valt att stå utanför Positiv Läktarkultur då vi anser att det är viktigt att alla sluter upp och visar upp en enad front oavsett lagtillhörighet och för att manifestationen ska få så stor genomslagskraft som möjligt. Vi har även diskuterat att genomföra en liknande manifestation själva men då Positiv läktarkultur gick ut med att man har för avsikt att genomföra detta så ser vi ingen anledning att inte sluta upp på denna enskilda manifestation.

Svenska läktare kommer att under matchernas första 10 minuter att vara tysta.
Vi är tysta för att visa vilken framtid vi går till mötes om hetsjakten och den oproportionerliga mediarapporteringen fortsätter, mot läktarvåld och för en positiv läktarkultur.

Ultras Göteborg

Supras Göteborg

GFK

Leave a Comment (0) ↓